Makarony BIO
Nasze makarony są BIO
Makarony spaghetti, które serwujemy Państwu z sosami własnej roboty, pochodzą z włoskich gospodarstw ekologicznych.
Nasze spaghetti zostało wyprodukowane z pełnoziarnistej mąki z pszenicy durum. Pszenica durum pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych we Włoszech, na których nie są używane pestycydy oraz nawozy chemiczne. Makarony zawierają gluten. Wszystkie sosy, z którymi podajemy makarony, przyrządzamy samodzielnie na bazie wysokiej jakości produktów.
Produktami pełnoziarnistymi są mąki z pełnego przemiału oraz wytworzone z tych mąk produkty. Ziarna zbóż składają się z zarodka w centralnej części ziarna, bielma i okrywy owocowo-nasiennej, czyli zewnętrznej warstwy. W produkcji mąk jasnych odrzuca się z ziarna zewnętrzną okrywę (z której produkuje się otręby ), a z bielma w procesach rozdrabniania i przemiału produkuje mąkę. Im bardziej ziarno oczyszczone tym jaśniejsza mąka. Pełnoziarnistość to przemiał całego ziarna zbożowego – bielma mącznego razem z zarodkiem i okrywą owocowo-nasienną. Powstała mąka jest ciemniejsza, bo zawiera rozdrobnione m.in. otręby, zawiera więcej błonnika i witamin, opisuje się ją wysokim typem np. typ 2000. Ze względu na rodzaje zbóż np. pszenicę, żyto, owies, jęczmień – otrzymujemy różne rodzaje mąk, w tym pełnoziarnistych (możemy więc mieć mąkę pełnoziarnistą pszenną, żytnią itd.). Z mąk wysokich typów różnych rodzajów wytwarza się potem produkty pełnoziarniste – makarony, pieczywo, płatki, wypieki itd.
Czym różni się pszenica durum od pszenicy zwykłej? Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego, niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok.
Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g.
Mąka z pszenicy durum ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej. Co istotne, na IG ma wpływ czas obróbki termicznej.
Pszenica durum zawiera gluten. Zdarza się jednak, że osoby nietolerujące pszenicy zwykłej pozytywnie reagują na produkty z pszenicy durum. Spowodowane jest to różną zawartością białka w poszczególnych odmianach pszenicy.
Nie trzeba być dietetykiem, żeby stwierdzic, że produkty na bazie pszenicy durum są dla naszego organizmu zdecydowanie korzystniejsze, zarówno pod względem odżywczym, jak i dietetycznym, niż te z pszenicy zwykłej.