Pizza Miesiąca
Symbol indyjskiego smaku
Chicken Tikka Masala (kurczak tikka masala) to absolutny klasyk kuchni indyjskiej, albo raczej brytyjsko-indyjskiej. Jeśli lubicie orientalne smaki, to Pizza Chicken Tikka Masala musi koniecznie znaleźć się na Waszej kulinarnej liście.
Pizza Chicken Tikka Masala to soczyste kawałki kurczaka, marynowanego w jogurcie z indyjskimi przyprawami, podawane na aromatycznym sosie pomidorowym z odrobiną śmietanki i orientalnych przypraw, do tego mozzarella, papryka jalapeño i czerwona cebula.
Danie chicken tikka masala to przykład międzykulturowych wpływów w kuchni. Tak przyrządzony kurczak wszedł już do klasyki kuchni brytyjskiej, a jego receptura oparta jest na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Początki przepisu na kurczaka tikka masala są sporne. Najczęściej podaje się, że pomysł narodził się w Glasgow pod koniec lat 60. XX w., kiedy to jeden z klientów indyjskiej restauracji poprosił o sos do tradycyjnego kurczaka tikka, ponieważ ten wydał mu się zbyt suchy. Rzekomo kucharz miał zaimprowizować sos z zupy pomidorowej, jogurtu i przypraw. Wiele restauracji w Wielkiej Brytanii twierdzi przy tym, że to u nich wynaleziono kurczaka tikka masala. Można przypuszczać jedynie, że potrawa z pewnością pojawiła się między rokiem 1950 a 1970.
Jedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na 1947 r., a miała ona powstać w Delhi. Według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach.
Tak czy inaczej chicken tikka masala cieszy się nieprzemijającą popularnością nie tylko na Wyspach, ale znajdziemy go w menu większości indyjskich restauracji na całym świecie. Mamy nadzieję, że i w naszym wydaniu rozgrzeje Wasze serca w tym miłosnym miesiącu.